Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ пришпорват СЗО да дадат подробности за произхода на коронавируса

10 февруари 2021, 06:35 часа • 1992 прочитания

Съединените американски щати (САЩ) очакват подробности от Световната здравна организация (СЗО) относно произхода на новия коронавирус, призовавайки за прозрачност, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, информира БГНЕС. "Очакваме с нетърпение да получим доклада и подробности за разследването на СЗО", каза Прайс по време на брифинг. "Важно е светът да научи възможно най-много за най-ранния стадий на пандемията, за да можем да предотвратим бъдещи биологични бедствия", допълни той.

Той припомни, че САЩ по-рано са изразявали загриженост относно необходимостта от „пълна прозрачност и достъп до информация от страна на властите на КНР”, а Китай, според САЩ, все още не е осигурил такава прозрачност. Прайс отказа да коментира изявленията на предишната администрация на Доналд Тръмп, че вирусът би могъл да произхожда в лаборатория. Експертите на СЗО определиха тази възможност изключително малко вероятна.

Actualno.com припомня, че по-рано експерт от СЗО обяви, че от наличната епидемиологична информация не е възможно да се установи как се е появил COVID-19 на пазара в Ухан. По думите на ръководителя на експертната комисия по регистрирането на COVID-19 към здравното министерство на Китай Лян Ванян, липсват доказателства, че вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г., но е възможно да се е разпространил в други региони преди голямата епидемия в Ухан, която е първият такъв случай.

Още подробности по темата - ТУК: СЗО: Невъзможно е да се установи как COVID-19 се е появил в Ухан

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес