Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ пращат цяла флота военни кораби срещу Иран

21 юли 2023, 07:05 часа • 14796 прочитания

САЩ изпращат допълнителни военни кораби и хиляди морски пехотинци в Близкия изток (Персийския залив), за да повишат сигурността след опитите на Иран да завземе търговски кораби там, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин одобри изпращането на амфибийната група за готовност "Батаан" и 26-то експедиционно подразделение на морската пехота в района на Персийския залив. Групата за готовност се състои от три кораба, включително десантния кораб "Батаан" (USS Bataan). Експедиционното подразделение обикновено се състои от около 2500 морски пехотинци, пише БТА

В съобщение на Централното командване на САЩ се казва, че разполагането ще осигури "още по-голяма гъвкавост и морски капацитет в региона". 

Корабът "Батаан" (USS Bataan) и още два два военни кораба – "Меса Верде" (USS Mesa Verde) и "Картър Хол" (USS Carter Hall), са напуснали Норфолк, Вирджиния, по-рано този месец. 

Идването на нови американски сили става факт след след взетите през последните седмици решения за изпращане на разрушителя "Томас Хъднър" (USS Thomas Hudner) и на редица изтребители F-35 и F-16 в региона. От няколко седмици там има и ударни самолети А-10 в отговор на иранската активност.

В началото на този месец Иран се опита да превземе два петролни танкера близо до Ормузкия проток, като откри огън по единия от тях. Затова американските изтребители ще имат за задача да осигурят подкрепа от въздуха за търговски кораби, минаващи през протока, както и да бъдат сигнал за иранските военни да се въздържат от дръзки акции.

ОЩЕ: САЩ изпращат военен кораб и изтребители близо до Иран

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес