Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ постигна споразумение за финансиране на кабинета, избегна шътдаун

08 януари 2024, 06:40 часа • 1358 прочитания

Двете камари на Конгреса на САЩ постигнаха споразумение за финансирането на правителството през 2024 г., предаде NBC News.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че споразумението доближава страната до предотвратяването на спиране на работата и до защитата на националните приоритети. Сделката беше потвърдена и от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън и лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър. 

Още: Байдън: Привържениците на Тръмп приемат политическото насилие

Споразумението 

Споразумението определя общото ниво на разходите на 1,59 трилиона долара през фискалната 2024 г. Това включва 886 млрд. долара за разходи за отбрана т.е. военен бюджет и 704 млрд. долара за разходи за граждански цели, отбеляза телевизията.

CNN отбелязва, че сделката е първата стъпка за предотвратяване на спирането на работата преди двата крайни срока - 19 януари и 2 февруари - когато ще бъде изчерпано финансирането на американските правителствени агенции. В същото време окончателното споразумение може да срещне пречка в Конгреса, тъй като някои републиканци настояват законопроектът за разходите да бъде използван като лост за налагане на по-строги изисквания за имиграцията и сигурността на границите, посочва CNN. 

Сега споразумението определи таван на размера на бюджета, като сега Конгресът ще трябва да постигне съгласие по конкретни разходни пера преди крайния срок - 19 януари. Съществува още един краен срок, 2 февруари - за приключване на останалите 8 законопроекта за бюджетните кредити, включително този за Пентагона. Завършването на работата по него може да се окаже трудна задача.

Време е републиканците да действат

Байдън заяви, че сделката не включва дълбоки съкращения на програмите, предназначени за подпомагане на американците, и проправя пътя за приемане на годишните законопроекти за финансиране. Той също така заяви, че сега републиканците трябва "да си свършат работата, да престанат да заплашват с прекратяване на работата и да изпълнят ангажимента си да финансират критични вътрешни приоритети в областта на националната сигурност". "Време е те да действат", заключи американският президент.

Сделката ще даде възможност за движение по няколко направления, включително придвижване напред на процеса на съгласуване на разходите за 2024 г. и промяна на приоритетите на финансирането в посока на консервативните цели вместо плана на демократите от миналата година.

През ноември 2023 г. САЩ приеха закон за временно финансиране на работата на федералното правителство. На някои агенции беше осигурен срок до 19 януари, а на останалите - до 2 февруари. В този бюджет не беше предвидена помощ за Израел и Украйна, за които Байдън поиска общо 75 млрд. долара.

Още: Държавният дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес