Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ отрича, че ще спре доставки на ваксината на AstraZeneca от Америка за Европа

12 март 2021, 07:30 часа • 1231 прочитания

Американското правителство не забранява на американските производители на коронавирусни ваксини да изнасят своите продукти в други страни, заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки на редовен брифинг, коментирайки ситуацията с доставките на ваксини на AstraZeneca за Европа.

"Публично заявихме, че сме фокусирани върху гаранциите, че американците ще бъдат ваксинирани. Разбира се, всяка компания може да работи с всяка държава по света за доставка на ваксини. Ще бъде пряко ангажирана, но от гледна точка с оглед на доставките, които сме закупили, на първо място обръщаме внимание на ваксинацията на американците. <...> Всяка държава може да закупи ваксини директно от тези производители", каза Псаки, отговаряйки на журналистически въпроси.

"Няма забрани за износ, всички производители на ваксини в САЩ имат право да изнасят своите продукти, като същевременно изпълняват условията на договорите си с американските власти. <...> Има доставки, които правят за САЩ, но могат да работят и с други държави", подчерта говорителят на Белия дом, цитиран от БГНЕС.

По-рано агенция "Ройтерс" съобщи, че САЩ са уведомили Европейския съюз, че общността не трябва да очаква доставка на американските ваксини от AstraZeneca в близко бъдеще.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес