Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ от 325 милиона долара за Украйна

13 юни 2023, 23:08 часа • 5782 прочитания

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ на Украйна. Той е в размер на 325 милиона долара и включва редица важни за контраофанзивата елементи.

Пакетът включва оборудване за противовъздушна отбрана, боеприпаси за системите NASAMS и HIMARS, 15 бронирани машини Bradley, 10 БТР Stryker, противотанкови системи Javelin, ракети TOW, над 22 милиона патрона за леко стрелково оръжие, резервни части и друго оборудване.

По-рано днес стана ясно, че Вашингтон готви нов пакет помощ, в която е предвидено заменянето на унищожените до момента машини Bradley при започналата украинска контраофанзива. Досега на Украйна са доставени около 110 Bradley, но при започването на украинската контраофанзива в Запорожка и Донецка област бяха загубени над една дузина. Според CNN става въпрос за 16 бронирани машини Bradley. Доста от тях всъщност не са унищожени, а изоставени с повреди, които могат да бъдат отстранени, стига да бъдат изтеглени.

Същевременно Великобритания също обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, като тя е на стойност 92 милиона паунда. Новината беше съобщена на среща на министрите на отбраната на страните-членки на Обединените експедиционни сили (JEF), съобщава SkyNews. Британското правителство заяви, че прехвърленото оборудване ще подобри способността на Украйна да „защити своята критична национална инфраструктура, цивилни и военни на фронтовата линия“.

Следете развитието на войната в Украйна тук



Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес