Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ одобриха продажбата на танкове на Румъния

09 ноември 2023, 23:15 часа • 1955 прочитания

Съединените щати обявиха, че одобряват продажбата на танкове M1A2 Abrams и свързано с тях оборудване на стойност 2,53 млрд. долара на Румъния - съюзник на НАТО, който граничи с обхванатата от конфликт Украйна.

Още: Всички 31 американски танкове Abrams са вече в Украйна

"Тази предложена продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа", се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA). Тя "ще подобри способността на Румъния да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като осигури надеждни сили, способни да възпират противници и да участват в операции на НАТО", се казва още в документа, цитиран от БГНЕС.

Още: От Украйна до Ивицата Газа - светът никога няма да е същият

Северната ни съседка има обща граница с Украйна, която от февруари 2022 г. се бори с пълномащабна руска инвазия. Оттогава Съединените щати увеличават военната помощ и продажбите на Киев и съюзниците от НАТО. Вашингтон обеща да предостави на Киев 31 по-стари версии на танка Abrams, а президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди в края на септември, че някои от тях вече са пристигнали.

Още: Проблемите с танковете Abrams пред Украйна (ВИДЕО)

Държавният департамент одобри евентуалната продажба на Румъния, а на 9 ноември DSCA предостави необходимото уведомление на Конгреса, който все още трябва да потвърди сделката.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес