Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ очаква Великобритания все пак да им предаде Асандж

22 юли 2019, 08:40 часа • 2100 прочитания

Американският държавен секретар Майк Помпео е убеден, че властите във Великобритания ще екстрадират създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж, предаде БГНЕС.

"Ние вече изпратихме искане и очакваме той да ни бъде предаден", каза Помпео пред еквадорското издание "Ел Универсо". Само преди седмица Великобритания съобщи, че няма да изпрати Джулиан Асандж в страна, в която го грози смъртно наказание. Това каза заместник-министъра на външните работи Алан Дънкан на съвместна пресконференция с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия в Кито.

Решението дали някой да бъде екстрадиран от Великобритания се взима от министъра на вътрешните работи. При взимането на такова решение, обаче, министърът трябва да се съобрази с редица условия и забрани в британското и европейското право.

На сайта на британското правителство са публикувани правила, според които вътрешният министър не може да екстрадира лице, което е заплашено от смъртна присъда, както и без да е получил писмени гаранции, че най-тежкото наказание е невъзможно в дадения случай.

Джулиан Асанж беше обвинен в изнасилване в Швеция, след което се укри в посолството на Еквадор в Лондон и остана там 7 години. В момента Асанж е в британски затвор, защото се укри от правосъдието във Великобритания, което му беше определило условия по освобождаването му под гаранция.

Съединените щати искат Лондон да им предаде основателят на WikiLeaks. В САЩ той е обвинен в 17 престъпления, повечето свързани с публикуването на секретна информация. Ако бъде изпратен в Съединените щати, Асандж е заплашен от дългогодишна присъда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес