Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради уйгурите

12 септември 2018, 12:14 часа • 2489 прочитания

Държавният департамент на САЩ обяви, че е силно загрижен от „все по-тежките репресии“ срещу мюсюлманското малцинство в северозападния китайски Синдзян-уйгурски автономен регион, докато администрацията на президента Доналд Тръмп предполагаемо подготвя санкции срещу високопоставени китайски официални лица и компании, свързани с нарушения на човешките права. Това пише електронното издание на британския вестник The Guardian, цитирано от агенция "Фокус".

Китайската кампания за „тежък удар“, която се провежда като контратерористична операция, е довела, както твърди изданието, до арестуването на повече от един милион души, основно етнически уйгури, казахи и други членове на малцинствата. Според The Guardian те са държани в тайни лагери. „Дълбоко разтревожени сме от все по-тежките репресии, не само срещу уйгурите, но и срещу казахите и други мюсюлмани в този китайски регион“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт по време на пресконференция, повтаряйки опасенията, изразени през последните месеци, от високопоставени официални лица във Вашингтон.

В края на август група американски конгресмени поискаха от държавния секретар Майк Помпео и министъра на финансите Стивън Мнучин да наложат санкции на седем китайски официални лица, включително на председателя на клона на Китайската комунистическа партия в Синдзян-уйгурския автономен регион Чен Куангуо, който провежда репресиите. От Вашингтон са заявили, че ограничителните мерки все още се обсъждат.

Американското правителство обмисля да наложи санкции на китайските компании, които са замесени в изграждането на лагерите и системите за наблюдение на уйгурите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес