Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ наложиха санкции на министъра на въоръжените сили на Куба

22 юли 2021, 21:20 часа • 1789 прочитания

Министерството на финансите на САЩ обяви налагането на едностранни санкции на министъра на въоръжените сили на Куба Алваро Лопес Миера и специално звено на Министерството на вътрешните работи на страната. Това се посочва в съобщение на американския отдел.

Според американската страна лицата от списъка са замесени в потушаването на протестите в страната със сила, предава БГНЕС. Санкциите по закона „Магнитски" предполагат забрана за влизане в САЩ и замразяване на всякакви активи на лица, подлежащи на ограниченията.

Първите масови протести от много години се проведоха на 11 юли в 10 общини в Куба. Исканията на протестиращите включват "свободни избори" и разешаване на социални проблеми. Правителствени поддръжници проведоха свои шествия след призива на президента да излязат на улицата. Кубинските власти заявиха, че зад протестите в Куба стоят САЩ. Вашингтон отрече тези твърдения, наричайки ги „сериозна грешка“. Американските власти заявиха, че протестите в Куба ще повлияят на по-нататъшната политика на САЩ спрямо тази страна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес