Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ налагат санкции на втория по богатство руснак

14 декември 2022, 19:45 часа • 2545 прочитания

Съединените щати планират да наложат санкции на руския бизнесмен Владимир Потанин, съобщи "Уолстрийт джърнъл", като се позова на представители на американската администрация.

По данни на изданието Вашингтон ще обяви санкциите срещу бизнесмена още утре. Ограничителните мерки ще засегнат неговия холдинг "Интеррос", както и "Росбанк", но миннодобивната и металургична компания "Норникел", на която Потанин е президент, няма да бъде обект на санкциите. Според вестника санкциите ще бъдат наложени и на съпругата на бизнесмена, Екатерина, а ограниченията ще важат и за яхтата на предприемача, предаде БГНЕС.

През юни и Великобритания наложи санкции на Владимир Потанин. Тогава той бе описан от правителството на Обединеното кралство като втория по богатство човек в Русия. Нетното му състояние се оценява на близо 16 млрд. долара, като Потанин се смята за "ключов поддръжник на Кремъл" и е обвиняван, че продължава "да трупа богатство, подкрепяйки режима на Путин".

Новият пакет от американски санкции ще обхване и няколко членове на руското правителство. Последните антируски ограничения бяха наложени от американските власти миналата седмица. Те засегнаха по-специално руските военновъздушни сили, 924-ия държавен център за безпилотни летателни апарати към руското министерство на отбраната, руската централна избирателна комисия и редица руски граждани.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес