Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ иска да приключи с ТТИП до есента

29 април 2016, 14:28 часа • 1297 прочитания

Няма да има компромис и подписване на ТТИП (ТПТИ) при по-леки условия, които да не обхващат и урегулират големите различия по отношение на селското стопанство, услугите и публичния сектор. Това становище изразиха европейски и американски дипломати, пише EurActiv.

Неназован американски дипломат твърди, че ТТИП трябва да бъде всеобхватно и амбициозно споразумение и че може всичко да бъде договорено и подписано преди края на мандата на американския президент Барак Обама. Засега обаче напредъкът по ТТИП върви по-бързо само при техническия език, а от страна на ЕС сигналите са, че американците не отстъпват достатъчно по отношение на възможността компании от ЕС да се включват в обществените поръчки в САЩ.

Един от най-големите проблеми е американското говеждо и фактът, че то е третирано с хормони. Като цяло стои проблемът с хранителните продукти и заради ГМО културите, тъй като в ЕС има куп забрани по въпроса, които не съществуват в САЩ. От Вашингтон се оплакват, че това струва 12 млрд. долара годишно – дефицит между ЕС и САЩ при търговията с храни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес