Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ инсталират първи боен лазер на корабът USS Portland (ВИДЕО)

21 октомври 2019, 14:01 часа • 3165 прочитания

Съединените щати възнамеряват да инсталират първата бойна лазерна система на кораб на ВМС в близко бъдеще, съобщава порталът Drive.

Според изданието, лазерният комплекс, който е доставен в базата на ВМС на САЩ в Сан Диего, е разработен от американската военно-промишлена компания „Northman Grumman“. Компанията спечели договор за производство на боен лазер през 2015 година. Според публикацията комплексът ще бъде инсталиран на десантния кораб-док USS Portland (LPD-27).

Съобщава се, че мощността на лазерния лъч ще достигне 150 кВт, което ще позволи да се ефективно да се поразяват малки кораби и безпилотни летателни апарати.

ВМС на САЩ обявиха планове за инсталиране на лазерна система на кораба-док USS Portland (LPD-27) през 2018 г., припомня РИА Новости.

Според портала Drive, теста на бойния лазер е бил насрочен за четвъртото тримесечие на фискалната 2019 г., но той вероятно ще бъде направен по-късно от планираното.

През април 2018 г. бе съобщено, че корабът USS Portland, на който е планирано да се инсталира лазерно оръжие, е пуснат в експлоатация. Той стана единадесетият десантен кораб от клас „Сан Антонио“. Корабът е проектиран да транспортира и поддържа повече от 800 морски пехотинци. В допълнение, той може да се използва за изстрелване и възстановяване на десантни кораби, транспортни средства-амфибии, а също така може да превозва хеликоптери и конвертоплани MV-22 Osprey.

Още подробности за оръжието можете да научите в следващото видео.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес