Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и съюзниците му дават $100 милиона хуманитарна помощ на Венецуела

15 февруари 2019, 09:45 часа • 1123 прочитания

Общо 25 държави ще осигурят 100 млн. долара за помощ на Венецуела, след като Върховния съд на страната се прицели във висши членове на борда на държавната петролна компания, назначени от опозицията.

Помощта за закъсалата държава беше обявена от съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън след конференция на Организацията на американските държави за подпомагане на страната, предава БГНЕС.

"Днес 25 страни, обединени на конференцията на Организацията на американските държави за хуманитарна помощ в подкрепа на Венецуела, обещаха 100 милиона долара за хуманитарна помощ", съобщи Болтън.

Според Дейвид Смолански, координатор на работна група на ОАД по въпросите на миграцията и бежанците от Венецуела, парите ще отидат директно в центровете за събиране на помощи, установени на границите с Колумбия и Бразилия и на карибския остров Кюрасао.

На откриването на конференцията във Вашингтон представителят на Гуайдо в САЩ Карлос Векио заяви, че приоритет е да се помогне на Венецуела на 23 февруари - месец след като Гуайдо се обяви за временен президент на страната.

Венецуела страда от хиперинфлация и голям недостиг на основни стоки, а двама мъже - опозиционен лидер Хуан Гуайдо и президент Николас Мадуро - се борят за контрол над страната.

САЩ са сред повече от 50 страни, които са признали Гуайдо за временен президент, но Мадуро, подкрепен от военните в страната, както и от Русия, Китай и десетки други държави, досега отказва да се оттегли от поста си.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес