Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и Китай в „опасна среща“ над Южнокитайско море

11 февруари 2017, 14:50 часа • 3115 прочитания

Китайски военен самолет стигна до „опасна среща“ с летателни апарати за наблюдение на американския флот над Южнокитайско море. Самолетите се засекли на 300 метра един от друг в близост до плитчините Скарбъроу, за които спорят Китай и Филипините, разказа говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

Близката среща идва на фона на засилено напрежението между САЩ и Китай покрай ходове на Пекин да установи присъствие в спорните райони на Южнокитайско море чрез изграждане изкуствени острови в тези води, предаде БГНЕС.

От Пентагона са категорични, че приближаването в международното въздушно пространство между китайските KJ-200 въздухоплавателни средства и американските P-3C Orion засилва притесненията за мира в региона. От там уточняват, че американската мисия на P-3C Orion е рутинна и е в съответствие с международното право.

Прелитането на китайски самолети над морето обаче се счита за демонстрация на сила. Предстои въпросът да бъде разгледан по съответните дипломатически и военни канали.

Пекин продължава да търси надмощие в спорното Южнокитайско море, въпреки претенциите на съседните държави.

Докато при Барак Обама Вашингтон беше неутрален по отношение на суверенитета на морето и прилежащите му острови, новата администрация на САЩ изпрати военноморски патрули, за да защитава своите права на преминаване през международни пространства.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес