Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ готви мита за храни от ЕС - за 4 млрд. долара

02 юли 2019, 07:37 часа • 2266 прочитания

Съединените щати готвят 4 млрд. долара мита за редица продукти на Европейския съюз - включително сирене пармезан и шотландско и ирландско уиски. Мярката трябва да бъде наложена като отговор на субсидиите за търговски самолети, предаде БГНЕС.

Списъкът включва също колбаси, шунка, макаронени изделия, маслини и много други сирена, включително реджано, проволон, едам и гауда.

"Днес, Службата на търговския представител на САЩ издава допълнителен списък с продукти, които потенциално могат да бъдат обект на допълнителни мита. Този допълнителен списък добавя 89 позиции с приблизителна стойност на търговията от 4 милиарда долара към първоначалния списък, публикуван на 12 април, който включва позиции с приблизителна стойност на търговията от 21 милиарда долара", се казва в официално изявление.

В продължение на повече от 14 години Вашингтон и Брюксел се обвиняват взаимно в несправедливо субсидиране на авиационните гиганти Boeing и Airbus в спор, който предшества времето на американския президент Доналд Тръмп.

Спорът е най-дългият и най-сложен спор, с който се занимава Световната търговска организация, чиято цел е да създаде равни условия в световната търговия.

Тръмп е насочил вниманието си към това, което той смята за нечестни търговски практики, които поставят в неизгодно положение САЩ, а митата са неговият предпочитан инструмент за оказване на натиск.

Последната глава в търговския конфликт между САЩ и ЕС се появи на фона на търговска война между Вашингтон и Пекин, в която двете страни си налагат мита една на друга върху стотици милиарди долари търговски стоки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес