Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ готови на нови преговори с Русия за контрола над въоръженията

02 февруари 2019, 23:00 часа • 1547 прочитания

Съединените щати са готови за нови преговори с Русия за контрола над въоръженията при условие, че договореностите се изпълняват. Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, разпространено от пресслужбата на Държавния департамент.

„Съединените щати продължават да подкрепят ефективния контрол над въоръженията, който способства за сигурността на САЩ, съюзниците и партньорите им и който може да бъде проверен и приведен в изпълнение“, допълва Помпео. „САЩ са готови на преговори с Русия за контрола над въоръженията, които отговарят на тези критерии“, добавя държавният секретар, цитиран от БГНЕС.

Малко преди това Вашингтон връчи официална нота за прекратяване на участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък радиус на действие на всички държави, участващи в него, включително и на Русия. В документа се казва, че САЩ ще излязат от споразумението след 6 месеца в съответствие с член 15 на Договора. Вашингтон взе това решение след като обвини Русия, че нарушава споразумението. Москва категорично отрича тези обвинения.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес