Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ бърза с временно споразумение за тавана на дълга

16 октомври 2013, 17:14 часа • 27407 прочитания

Лидерите на демократите и републиканците в горната камара на Американския Конгрес – Сената, са почти готови със споразумението за временно увеличение на тавана на публичния дълг на САЩ, предаде „Уол Стрийт Джърнал”.

Както е добре известно, ако до утре, 17 октомври, няма някакво споразумение между Камарата на представителите и Сената по въпроса, то САЩ ще трябва да обяви буквален фалит. Затова Сената бърза със споразумението, като се надява да го представи още днес в Камарата на представителите и то да бъде прието най-късно утре.

Съгласно текста федералните ведомства ще получат финансиране до 15 януари 2014 година. Освен това министерството на финансите на САЩ ще може да оперира свободно до 7 февруари. Това ще е новият срок, в който републиканци и демократи от двете камари на Конгреса ще трябва да се споразумеят за тавана на публичния дълг на САЩ и за държавния бюджет за новата финансова година, която започна на 1 октомври.

Както е добре известно, „ябълката на раздора” по преговорите е реформата на американския президент Барак Обама в здравеопазването. Във временното споразумение, което се подготвя от Сената, се предвижда проверка на доходите на хора, които получават държавни субсидии за здравни застраховки. Не е ясно дали обаче това ще бъде прието от републиканците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес