Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само за седмица - над 800 починали от жега в Канада

17 юли 2021, 20:00 часа • 3843 прочитания

Повече от 800 души вероятно са починали поради горещата вълна в западната канадска провинция Британска Колумбия, съобщи канал CTV, позовавайки се на информация от съдебно-медицинската служба на региона, предаде БГНЕС.

Според данните, от 25 юни до 1 юли, когато термометърът показваше повече от 40 градуса по Целзий, в Британска Колумбия са починали 808 души. Пикът на смъртността е бил на 29 юни, когато са починали 300 души. В този температурата е достигнала 49,6 градуса по Целзий. Съобщава се, че по-голямата част от починалите са били самотни пенсионери.

Съдебните медици все още не са установили колко от тези 808 човека са починали именно заради аномалните горещини, но според статистиката, за последните пет години в периода 25 юни - 1 юли в Британска Колумбия са починали едва 198 души по различни причини.

По данни на местната метеорологична служба, в периода на горещините е отчетен температурен рекорд в селището Литън, където термометърът показа 49,6 градуса по Целзий. По-късно заради горските пожари там Литън изгоря почти изцяло.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес