Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската адвокатка, предизвикала скандала с Тръмп-младши, е нямала американска виза

13 юли 2017, 12:12 часа • 4433 прочитания

Руската адвокатка Наталия Веселницкая, която стана център на внимание заради скандала с Доналд Тръмп-младши (срещата между двамата в "Тръмп Тауър", на която юристката е трябвало да предаде компромат за Хилари Клинтън, осигурен от Кремъл), е била допусната в САЩ от американското правосъдно министерство без виза, твърди The Hill, позовавайки се на официални документи.

Първоначално молбата на юристката за американска виза е била отхвърлена, но Лорета Линч, главният прокурор и министър на правосъдието по времето на администрацията на Обама, е дала специално разрешение на Веселницкая да влезе в САЩ. Линч е дала разрешението, за да може руската адвокатка да помогне на своя клиент Денис Кацив, по случай с конфискация на негови активи. Срокът, в който Веселницкая е могла да бъде в САЩ, е от октомври, 2015 година до януари, 2016 година. Тя е поискала удължаване, но не е ясно дали молбата ѝ е била уважена. Срещата на Веселницкая с Тръмп-младши в "Тръмп Тауър" обаче е била през юни, 2016 година.

Според информацията, Веселницкая е била и "на първия ред" по време на заседание на Комисията по външни работи към Камарата на представителите на Конгреса. На това заседание са дискутирани отношенията между САЩ и Русия. Руската юристка е била и на вечеря с конгресмен Дейна Рорабейкър, републиканец и председател на подкомисията по руската политика към Камарата на представителите в Конгреса. Според Рорабейкър, който нашумя с изказване за подялба на територията на Македония между България и Косово, Веселницкая е лобирала за отмяна на закона "Магнитски".

Освен това Веселницкая е присъствала на прожекция на филм във Вашингтон, в който се критикува закона "Магнитски", като минимум петима служители на конгресмени и служители на Държавния департамент са били на прожекцията. Законът "Магнитски" предвижда визови санкции срещу руските държавни служители, виновни за смъртта на руския юрист Сергей Магнитски. Юристът почина в руския следствен арест, след като беше разкрил огромна данъчна измама на служители от руски правоохранителни органи. Магнитски работеше за британски инвестиционен фонд, който бе обвинен в укриване на данъци от властите в Москва. В отговор на това обвинение юристът направи собствено разследване и доказа, че данъчната измама е извършена не от фонда, а от представители на самите власти, присвоили си платения данък на фонда. Магнитски беше задържан и почина в ареста, където е бил лишен от медицински грижи, необходими за някои негови заболявания. В отговор на този закон Русия забрани на американци да осиновяват руски деца.

В интервю за NBC Веселницкая призна, че е искала конгресмени и политически фигури да видят истината, стояща зад случая "Магнитски".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес