Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия прати американец за 16 години в наказателна колония

15 юни 2020, 12:56 часа • 1864 прочитания

Руски съд осъди бившия американски морски пехотинец Пол Уилън на 16 години в наказателна колония по процес за шпионаж, който той отхвърли като "измама", предаде БГНЕС. Прокуратурата искаше 18 години, а сегашното решение може да бъде обжалвано.

Московският градски съд призна Уилън за виновен за получаване на класифицирана информация, докато той стоеше в клетката на подсъдимия в съда със знак, който гласеше "Скалъпен процес!" и призова американския президент да се намеси.

Няма официално обяснение за случая - от прессъобщението на ФСБ се разбра единствено, че Уилан е задържан в Москва в края на 2018 година по време на операция срещу шпионажа - за търговия с държавна тайна, най-вероятно свързана с личния състав на руските спецслужби. Той настоява, че е обвинен несправедливо, докато е бил в Москва за сватбата на приятел, когато е взел USB устройство от познат, мислейки, че съдържа снимки за почивка.

Посолството на САЩ определи процеса като извършване на "подигравка с правосъдието".

Адвокатът на Уилън каза, че той може да бъде разменен за Виктор Бут или Константин Ярошенко, които са в американски затвори по същите обвинения.

Още: "Помпео иска Русия да освободи обвинен в шпионаж американец"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес