Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия наложи селскостопански санкции за ЕС и САЩ, засегната е и България

06 август 2014, 18:37 часа • 57446 прочитания

Русия отговори на санкциите от страна на Европейския съюз и на САЩ и въведе реципрочни мерки. Това стана официално, с подписване на специален указ от страна на руския президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.

Въвежда се забрана в течение на една година да се внася селскостопанска продукция, суровини и продоволствие от страните, които са въвели санкции срещу Русия. Документът е подписан „с цел защитата на националните интереси на Русия” и влиза в сила от деня на неговото подписване.

„В течение на една година от деня на встъпване в сила на настоящия указ се забранява или ограничава осъществяване на външноикономически операции, предвиждащи внасянето на територията на Русия на отделни видове селскостопанска продукция суровини и продоволствие от страните, които се явяват държави, взели решение за въвеждането на икономически санкции по отношение на руски юридически и физически лица или присъединили се към такова решение”, се посочва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Мерките са приети след консултации с руския бизнес. Отделно ще има специално ограничение на месо от България заради опасността от болестта "син език". Това ограничение влиза в сила от утре, 7 август.

Междувременно Канада обяви, че ще наложи нови санкции на руснаци, руски банки и компании, макар че обеща да ограничи износа на технологии в областта на петрола заради подкрепата на Москва за бунтовниците в Украйна, предаде БГНЕС.

Канадският премиер Стефан Харпър заяви, че "продължаващата незаконна окупация на Русия върху Кримския полуостров и провокативните военни действия на страната в Източна Украйна продължават да предизвикват силно притеснение у Канада и международната общност".

В този единадесети кръг от икономически санкции и забрани за пътуване са посочени имената на руснаци от руската система за сигурност и от разузнаването, президентът на Чечня и няколко бизнесмена. Обект на новите санкции са и няколко банки, както и авиокомпания "Добролет", Обединената корабостроителна корпорация плюс украински сепаратистки лидери и организации.

С последните промени броят на руснаците и украинците, на които са наложени санкции, надвишава 100 души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес