Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънец и сърбин обвинени за мащабна кампания за измама в САЩ

28 август 2024, 21:40 часа • 1129 прочитания

Румънец и сърбин са обвинени в Съединените щати в провеждането на мащабна кампания за измами. Те са съобщавали измислени престъпления, с което са предизвиквали полицейско нападение в дома на дадено лице, съобщиха американските съдебни власти, цитирани от АФП.

В продължение на повече от три години, от декември 2020 г. до януари 2024 г., 26-годишният румънски гражданин Томас Сабо и 21-годишният Неманя Радованович, с помощта на съучастници, са тормозили общо 101 жертви, включително 61 длъжностни лица, предаде БГНЕС.

Още: Заради нападението с нож: Германия проверява заподозрения за връзки с "Ислямска държава"

Според обвинителния акт те са преследвани за провокиране на полицейски набези в домовете на жертвите си - практика, известна като „swatting“, и за отправяне на бомбени заплахи. В момента Томас Сабо е в ареста, съобщи източник, близък до делото, без да дава повече подробности.

Сред мишените им, които не са идентифицирани поименно, са членове на Конгреса на САЩ, висши служители на федералните правоприлагащи органи, държавни служители, а сред частните лица - представители на религиозни институции.

Още: Самопризнание: Асистентът на Матю Пери му инжектирал кетамин в деня, в който починал

Кампанията не изглежда да е следвала някаква конкретна идеологическа линия. „Ние не сме на никоя страна“, казва Томас Сабо на Неманя Радованович през декември 2023 г., като му обяснява необходимостта да насочи действията по „размахване“ срещу жертвите и на двете страни, според обвинителния акт.

В американските медии се споменават имената на личности, участващи в наказателното производство срещу бившия президент републиканец Доналд Тръмп, като съдия Таня Чуткан и специалния прокурор Джак Смит, както и политикът-тръмпист Марджъри Тейлър Грийн. Обажданията до властите са включвали фалшиви съобщения за убийство или предстоящо самоубийство в дома на жертвата, или вземане на заложници, включително на деца. 

Още: Директорът на Сикрет Сървис: Провалихме се в защитата на Тръмп, поемам пълна отговорност

В допълнение към емоционалното страдание, понесено от жертвите, тези заплахи доведоха до автомобилна катастрофа при намесата на полицията, прекъсване на религиозни служби и затваряне на улици. „Заплахите не са невинна измама, те застрашават реални хора, разхищават ценни полицейски ресурси и нанасят значителни емоционални травми“, каза прокурорът Матю Грейвс. „Ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да открием извършителите и да им потърсим отговорност, където и да се намират“, добави той. Swatting, който възниква в общността на онлайн игрите, носи името си от екипите SWAT на американската полиция. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес