Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роботизирането довело до увеличаване на смъртността в САЩ

25 февруари 2022, 12:13 часа • 4887 прочитания

Група американски учени са провели необичайно изследване с подкрепата на Администрацията за социално осигуряване на САЩ. След като разгледали влиянието на автоматизацията върху живота на хората, експертите открили връзка с ръста на смъртността.

„В продължение на десетилетия производителите в Съединените щати са се обръщали към автоматизацията, за да останат конкурентоспособни на глобалния пазар. Но тази технологична иновация е съкратила броя на качествените работни места, достъпни за възрастни хора без висше образование – група, която в последните години се е сблъскала с висок смъртност“, казва водещият автор на изследването Рурк О’Брайън, доцент по социология.

Автоматизацията се явява основна причина за съкращаване на работни места в обработвателната промишленост на САЩ наред с други фактори, включително конкуренция от производители в страни с по-ниски цени на труда, като Китай и Мексико.

Предишни изследвания са показали, че въвеждането на промишлени роботи е довело до загуба на между 420 000 и 750 000 работни места през 90-те и 2000-те години, повечето от които са в производството.

В същото време от 1980 г. насам смъртността в Съединените щати е различна от тази в другите страни с високо ниво на доходите. Днес американците умират средно три години по-рано от своите връстници в другите богати страни. За да разберат приноса на автоматизацията към тази тенденция, изследователите разгледали специфични за индустрията статистически данни от 1993 до 2007 г. Тези показатели били комбинирани с данни за смъртните случаи за същите години.

Оценките показали, че всеки нов робот, заменил 1000 работници, е довел до около осем допълнителни смъртни случая на 100 000 мъже на възраст от 45 до 54 години и почти до четири допълнителни смъртни случая на 100 000 жени от същата възрастова група.

По-специално, имало значително увеличение на „смъртта от отчаяние“: сред мъжете на средна възраст е фиксиран ръст на броя на самоубийствата, а сред мъжете от всички възрасти и жените от 20 до 29 години се увеличили случаите на предозиране с наркотици. Освен това загубата на работа и по-ниските заплати поради автоматизацията са увеличили убийствата, рака и сърдечносъдовите заболявания в различните възрастови групи.

Изследователите са предложили пакет от мерки на властите, насочени към смекчаване на вредните последици от автоматизацията – това са стъпки в областта на системата за социална защита и политиката на пазара на труда.

Междувременно роботите не само заменят нискоквалифицираните работници – те вече извършват сериозни хирургически операции. И се справят по-добре от хората.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес