Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканска медия: Байдън вече не е компетентен да взима решения за войната в Украйна

02 октомври 2024, 07:30 часа • 1117 прочитания

Отиващият си американски президент Джо Байдън със сигурност не може да се мери със своите колеги по света. Той вече не е в състояние да мине през непознат коридор, а още по-малко да вземе сериозни решения по украинската война, пише американското издание The National Review - една от приближените до републиканците консервативни медии, която в този материал директно твърди, че Байдън страда от деменция и намеква силно, че заради това не може да управлява - макар да няма официално медицинско заключение, че американският президент има здравословни проблеми, които му пречат да изпълнява задълженията си.

Гледната точка на републиканското издание: След дебата през юни, в резултат на който Байдън беше принуден да се откаже от статута си на кандидат-президент на Демократическата партия, стана ясно, че той не трябва да ръководи САЩ. След като започнаха опити за отстраняването му от длъжност, се нароиха медийни спекулации, че той е повлиян от сина си Хънтър, съпругата му и няколко доверени помощници. Самият той очевидно е загубил самоконтрола, който се изисква от лидер, отговорен за американския народ. Още: Изборите в САЩ: Време за последното обратно броене в Украйна

Напускането на Белия дом от Байдън усложнява кампанията на Камала Харис, тъй като тя се позиционира като кандидат в ерата на "промяната". И основната причина за това може да се формулира с една дума: Украйна.

Ролята на войната

Войната на Русия с Украйна навлезе в критична фаза. Киев предприема дръзки набези на руска територия, докато Москва продължава да разширява фронта и да опитва да изтощи украинската отбрана. Съединените щати са изправени пред избор дали да предоставят на Киев оръжейни системи, способни да поразят дълбоко руска територия и да разрешат използването им.

The National Review е категорично: Байдън не е компетентен да взема подобни решения. Според последните слухове администрацията не може да постигне консенсус относно разрешаването на Украйна да изстреля доставени от САЩ управляеми ракети по руска територия. Държавният секретар Антъни Блинкен подкрепя този подход, тъй като той би дал на Украйна повече влияние при евентуални преговори: Киев може да спре ракетните атаки в замяна на изтеглянето на Москва от украинската територия, която в момента е под неин контрол. Говори се, че министърът на отбраната Лойд Остин се противопоставя категорично. Според него Кремъл смята подобно решение за абсолютна червена линия, преминаването на която ще направи САЩ пълноправна страна във военните действия. Още: Прецизни бомби и нова система Patriot: Байдън обяви какво влиза в огромния пакет за Украйна

Работата на президента е да изслушва различните мнения и да прилага твърда политика, след което трябва да оцени отговора към тях както съюзниците в НАТО, така и на Кремъл. Но в този случай всеки от активните играчи, независимо дали е подчинен на Байдън или противник на САЩ, може да използва гледната точка в своя полза, като играе на отслабващия авторитет на настоящия президент или дори прави основния залог на него.

Противно на постоянно чуваната теза, че САЩ могат просто да осигурят на Украйна ресурси и разрешение да победи, няма панацея, след която по улиците на Донецк да се проведе грандиозен парад на победата. Закъсненията в доставката на оръжия бяха причинени както от проблеми с тяхната готовност, така и от несигурна политическа воля. Освен това всяка ескалация носи риск от ответни мерки. 

Един от малкото начини за Володимир Зеленски ефективно да разшири възможностите за победа на Украйна е да въвлече САЩ или НАТО във войната и да изложи руския режим (а може би и света) на екзистенциален риск, пише още The National Review.

Тези, които считат, че промяната в политиката на САЩ в Украйна през последното десетилетие е грешка, имат причина да бъдат особено разтревожени. Но всъщност няма значение дали считате, че американската подкрепа за самоотбраната на Украйна и нейния националистически проект е мъдра или неразумна. Един некомпетентен човек обикновено не е в състояние да води безопасно политика. Всяка политика на САЩ трябва да се провежда, обмисля и определя от президент, който все още не е загубил когнитивните си способности. На Джо Байдън не може да се вярва дори да мине през непознат коридор, да не говорим за ролята на главния играч на масата на най-важните преговори с ядрена суперсила. Още: Белият дом не е впечатлен от плана на Зеленски за победа

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес