Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканците подготвиха почвата за сваляне на здравната реформа на Обама

04 декември 2015, 07:37 часа • 4017 прочитания

Американският Сенат прие закон за отмяна на редица важни елементи от здравната реформа, която се смята за най-сериозното постижение във вътрешната политика на президента Барак Обама. В подкрепа на закона гласуваха 52-ма, срещу него - 47, предаде АФП.

Гласуващите се разделиха ясно по партийна линия: почти всички републиканци подкрепиха тази мярка, а всички демократи бяха против. Опозицията в Конгреса е в продължение на няколко години се опитва да достигне до спиране на здравната реформа, известна като програмата „Обамакеър”, припомня БГНЕС.

Със закона републиканците се надяват през 2017 година да съботят "Обамакеър" - евентуално по това време трябва да има републикански президент начело на САЩ. Законът е основан на база бюджетни данни - преди известно време най-големият амаерикански застраховател United Health Croup заплаши да се изтегли от пазара, защото "не може да върже бюджета" заради здравната реформа.

Очаква се в близките дни и Камарата на представителите, където повечето места също принадлежат на републиканците, да одобри законопроекта. Но в Конгреса няма да бъде постигнато необходимото мнозинство от две трети, необходимо за преодоляване на президентско вето. Белият дом многократно е предупреждавал, че такова вето ще има.

Това означава, че победата на републиканците засега остава символична.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес