Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканци, гневни на Тръмп, обсъждат създаване на нова партия

11 февруари 2021, 17:01 часа • 3188 прочитания

Десетки бивши изтъкнати републиканци, които смятат партията за нежелаеща да се противопостави на бившия президент Доналд Тръмп и опитите му да подкопае американската демокрация, водят преговори за сформиране на дясноцентристка отцепническа партия, казали пред Ройтерс четирима участници в дискусиите.

Дискусиите, които са в начален етап, включват бивши избирани в Конгреса републиканци, бивши служители в републиканските администрации на Роналд Рейгън, Джордж Х.У. Буш, Джордж У.Буш и Тръмп, бивши републикански посланици и републикански стратези, казват участниците.

Повече от 120 от тях участвали в конферентна връзка през Zoom миналия петък, за да обсъдят отцепническата група, която ще работи на платформата на „принципния консерватизъм“, включително спазването на Конституцията и върховенството на закона - идеите, които според засегнатите са разбити от Тръмп.

Планът ще бъде да се кандидатират в някои избори, но също така да се подкрепят десноцентристки кандидати в други, независимо дали са републиканци, независими или демократи, казват хората.

Евън Макмулин, който беше главен политически директор на Републиканската конференция в Камарата на представителите и се кандидатира като независим на президентските избори през 2016 г., заяви пред Ройтерс, че е бил домакин на конферентната връзка по Zoom с бивши служители, загрижени за влиянието на Тръмп върху републиканците и за нативистичния завой на партията.

Три други лица потвърдиха пред Ройтерс призива и дискусиите за потенциална отцепническа партия, но помолиха да не бъдат идентифицирани.

Преговорите подчертават широкия вътрешнопартиен разрив във връзка с фалшивите твърдения на Тръмп за измама на изборите и смъртоносната атака срещу Капитолия на 6 януари. Повечето републиканци остават яростно лоялни към бившия президент, но други търсят нова посока на партията.

Камарата на представителите започна процедура по импийчмънт на Тръмп на 13 януари по обвинение в подбудителство към въстание, увещавайки хиляди свои поддръжници да маршируват на Капитолия в деня, в който се събира Конгресът, за да удостовери победата на демократа Джо Байдън.

Участниците в конферентната връзка заявиха, че са особено обезпокоени от факта, че повече от половината от републиканците в Конгреса - осем сенатори и 139 души в Камарата на представителите - гласуваха за блокиране на удостоверяването на победата на Байдън само часове след обсадата на Капитолия.

Повечето републикански сенатори също посочиха, че няма да подкрепят присъдата на Тръмп в процеса на импийчмънт от Сената тази седмица.

"Големи части от Републиканската партия радикализират и заплашват американската демокрация", каза Макмулин пред Ройтерс. "Партията трябва да се отдаде отново на истината, разума и основополагащите идеали или явно трябва да има нещо ново."

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес