Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рейтингът на Дилма Русеф се срива

21 юни 2015, 16:20 часа • 10054 прочитания

Популярността на бразилския президент Дилма Русеф е паднала рязко този юни, като само 10% от гласувалите одобряват нейното управление. Корупцията и безработицата са основните причини за това, показа социологическо проучване, цитирано от Reuters.

Делът на бразилците, които смятат управлението на Русеф за „лошо“ или „много лошо“ е 65% според социологическо проучване проведено от големия ежедневник Folha de S. Paulo. Това е най-ниският рейтинг на бразилски президент от 1992 г. насам, когато Фернандо Колор де Мело бе принуден да подаде оставка.

Образът на Русеф се е влошил сред цялото общество, включително и сред най-бедните прослойки, които получиха големи облаги по време на нейното управление и това на ментора ѝ Луиш Лула да Силва.

В северозападните части на страната, традиционни „крепости“ на нейната Работническа партия, само 14% от гласувалите определят управлението и за „добро“ и „много добро“. Здравеопазването, корупцията и безработицата са сред основните притеснения на бразилските гласоподаватели, показва допитването.

Според специалисти бразилската икономика е в най-лошото си състояние за последните 25 години. Въпреки рецесията правителството вдига данъците и лихвените проценти, за да привлече чуждестранни инвестиции. Проучването е обхванало 2840 души от 174 града в страната.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес