Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха схема за измама с обновление на смартфони

06 юли 2019, 15:01 часа • 13198 прочитания

Специалисти от компанията за кибербезопасност CSIS разкриха ново мошеническо приложение за смартфони на системата Android, чиито жертви са могли да станат няколко милиона души, пише БГНЕС. Експертите твърдят, че на ползвателите се предлагало да изтеглят в платформата Google Play приложението "Updates for Samsung" ("Обновление за Samsung"), където са събрани най-различни подобрения за смартфона от уж официални разработки.

Но след установяване на приложението се оказва, че ползвателите попадат в сайта update.com, където са качени различни статии и новини за Android, притъпяващи бдителността на ползвателите. Освен това, в някои раздели на приложението са качени многобройни рекламни обяви, които пречат на комфортното използване, но се предлага да бъдат премахнати от мониторите за 9 долара. Приложението предлага също годишен абонамент за обновяване на смартфона. Само че разплащането става не чрез GooglePlay, а приложението получава цялата информация за кредитната карта на ползвателя.

Въпреки това, в приложението има опция за безплатен достъп към обновяванията, но в този случай скоростта е твърде ниска и обновяванията стават много бавно. Затова ползвателите предпочитат да платят за по-бързо получаване на „обновлението”, но всъщност прехвърлят към приложението данните за своите кредитни карти. Експертите на компанията призовават ползвателите да бъдат внимателни, защото това приложение има над 10 000 000 прехвърляния в Google Play и не е ясно колко от тези ползватели са превели пари. Специалистите подчертават също, че обновяванията на смартфона трябва да става само чрез вътрешните настройки, а не чрез странични приложения.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес