Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа стъпка: Украйна и Израел няма да видят повече помощ от САЩ тази година

15 ноември 2023, 06:45 часа • 8515 прочитания

Камарата на представителите на САЩ прие временна мярка за предотвратяване на частичното спиране на работата на федералното правителство, като конгресмените показаха широка двупартийна подкрепа за законопроекта за временен бюджет, предадоха Асошиейтед прес и "Ройтерс", цитирани от БТА.

Няма време

Законопроектът удължава временното финансиране на американската изпълнителна власт до 19 януари за приоритети, включително военно строителство, въпроси на ветераните, транспорт, жилища и нуждите на американското министерство на енергетиката. Останалата част от правителството - всичко, което не е обхванато от първата стъпка - ще бъде финансирано до 2 февруари. Предложението не включва допълнителна (военна) помощ за Израел или Украйна: Нова американска помощ за Украйна и Израел възможна най-рано догодина?

Още: Унгария отново ще блокира военната помощ на ЕС за Украйна

Сега предстои законът да получи одобрението на Сената, където лидерите на демократите и републиканците вече изразиха подкрепата си. За да се предотврати спирането на работата на правителството обаче, мярката трябва да бъде одобрена и подписана от президента Джо Байдън, преди настоящото финансиране на федералните агенции да изтече в полунощ в петък (17 ноември).

Новият републикански председател на Камарата на представителите Майк Джонсън беше принуден да се обърне към демократите за подкрепа, след като крайнодясното крило в неговата партия (републиканците) се разбунтува срещу неговия план. Двупартийният резултат от гласуването (336 гласа "за", 95 "против"), показа готовността на Джонсън да остави десните си съпартийци на заден план и да работи с демократите за временно запазване на работата на правителството - същият политически ход, който само преди седмици струваше поста на последния председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

"Да гарантираме, че правителството ще продължи да функционира, е въпрос на съвест за всички нас. Дължим това на американския народ", заяви Джонсън по-рано вчера на пресконференция в Капитолия.

Според CNN, ако законопроектът мине през Сената, Байдън е готов да го подпише. А липсата на помощ за Украйна вече среща много сериозни критики под мотото "изоставени в най-важния момент":

Още: Потвърдено: Германия ще даде два пъти повече военна помощ за Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес