Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Имиджът на САЩ се е повишил в първите 100 дни управление на Байдън

28 април 2021, 07:35 часа • 960 прочитания

Отношението към САЩ се е подобрило в повечето страни през първите 100 дни от встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън. Това сочат данни от проучване, публикувано от Morning Consult, информира ТАСС. В своите изследвания служителите на компанията интервюираха възрастни в 14 държави, а в 12 от тях отношението към САЩ се промени към по-добро след пристигането на Байдън. Като цяло, показателят се е увеличил с 9 процентни пункта.

Политическата промяна беше най-добре приета в Германия, където имиджът на САЩ се подобри с 47% през трите месеца на новата администрация. В Русия, въпреки влошаването на отношенията между двете страни, имиджът на САЩ при администрацията на Байдън сред жителите на Руската федерация леко се е подобрил. От 20-ти януари процентът на анкетираните, които имат благоприятно отношение към САЩ, е нараснал от 40% на 43%.

Най-негативните промени в общественото възприятие на Съединените щати са настъпили в Китай, където след появата на администрацията на Байдън отношението към страната се влошава с 13%. Като цяло, 74% от жителите на китайската държава възприемат САЩ негативно, 9% нямат категорично мнение и само 17% имат положително отношение към страната. В Индия 79% от анкетираните имат добро отношение към САЩ. Те са показали малко по-голяма лоялност от самите жители на САЩ - в тяхната страна 78% от анкетираните са положителни по отношение на промените.

Проучването е проведено от 16-ти до 25-ти април, включва анкетиране на поне 1100 жители от всяка страна. Припомняме, че инаугурацията на Байдън, след победа на президентските избори, се състоя на 20-ти януари. Стотният ден от работата му като ръководител на американската администрация се пада на 29-ти април.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес