Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращи атакуваха полицейски управления в Сиатъл и Портланд

27 юни 2020, 20:20 часа • 6325 прочитания

Протестиращи нападнаха полицейски управления в Сиатъл и Портланд.

По информация на телевизия Fox News тази нощ нападатели са разбили стъклото и са се опитали да влязат в сградата на полицейски участък в западната част на Сиатъл, но служителите на реда са успели да ги отблъснат.

В Портланд протестиращи са запалили през изминалата нощ едно полицейско управление и са провокирали сблъсъци със силите на реда в различни райони на града.

Властите в Сиатъл се съгласиха да запазят до утре сутринта "автономната зона", обявена в една от централните части на града. Решението е взето след срещата на кмета Джени Дъркан с представители на протестиращите. По информация на CNN те почти изцяло са напуснали тази зона, която се превърна в епицентър не само на демонстрации, но и на безредиците там.

В понеделник кметът на Сиатъл обяви, че "автономната зона" ще бъде опразнена и служителите ще се върнат в намиращото се там полицейско управление. Решението беше взето, след като силите на реда се опитаха да проникнат на територията, контролирана от протестиращите, след получен сигнал за стрелба. Те се сблъскаха със съпротива от страна на намиращите се там демонстранти, като при престрелката един човек е бил убит, а втори – хоспитализиран.

Протестиращите в Сиатъл обявиха за "автономна зона" един от централните райони в града, опънаха десетки палатки по улиците и поставиха заграждения. Местните власти решиха да освободят полицейския участък там, за да намалят напрежението, след което в него се настаниха демонстранти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно обяви участниците в безредиците в Сиатъл за анархисти и терористи. Той разкритикува кмета на града и губернатора на щата Вашингтон заради бездействието им, като обяви, че редът в Сиатъл може да бъде възстановен с помощта на националната гвардия.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес