Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Призив към Байдън да обяви бедствено положение в Калифорния

04 октомври 2021, 07:50 часа • 7751 прочитания

Американският конгресмен Мишел Стийл призова президента на САЩ Джо Байдън да обяви бедствено положение в Ориндж Каунти, Калифорния, където има голям петролен разлив.

Ако Байдън го стори, това ще позволи привличането на повече помощи и получаване на допълнителни средства от местните власти, уточнява БГНЕС

"Днес ви пиша с молба за обявяване на бедствено положение в Ориндж Каунти, Калифорния, във връзка с разлива на петрол, който се случи край бреговете на Хънтингтън Бийч на 2 октомври 2021 г.", се казва в обръщението на члена на Конгреса.

За изтичането, започнало от тръбопровод в събота (2 октомври), съобщи първо The Los Angeles Times. Не е ясно какво го е причинило и колко дълго е продължил разлива.

Според местните власти в резултат на инцидента във водите на Тихия океан край бреговете на Калифорния са се излели най-малко 126 000 галона петрол (приблизително 477 000 литра) и се е образувало огромно нефтено петно. Разливът е причинил смъртта на риби и птици, а петролът е проникнал на територията на местния екологичен резерват. Кметът на Хънтингтън Бийч Ким Кар каза, че инцидентът е "един от най-опустошителните" от десетилетия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес