Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приеха методи за многократна употреба на маски в САЩ

19 април 2020, 17:05 часа • 14831 прочитания

В САЩ валидираха методи за обеззаразяване и повторно ползване на иначе създадените за еднократна употреба респираторните маски N95, за които се смята, че са подходящи срещу коронавируса. Възможна е ефективна стерилизация на тези маски при съхраняване на тяхната функционалност за повторно използване до три пъти. Това заключават учените, провели изследване в лаборатории към Националните институти по здравето на САЩ, в сътрудничество с университетите в Калифорния и Лос Анжелис. Три са ефективните метода за дезинфекция на маските N95 за следваща употреба, установява изследването, резултатите от което бяха обявени на сайта на медицинската организация National Institutes of Healt (NIH), за което днес съобщи и руската агенция ТАСС.

При тестовете са използвани образци на новия коронавирус, за да се установи как различните методи на стерилизация неутрализират именно него. Паралелно е изследвано и как различните начини за стерилизация се отразяват на функционалността на самите маски.

Общо 4 метода са използвани – с помощта на ултравиолетово облъчване; сухо нагряване; пари на водороден пероксид и 70- процентов етилов спирт. Всички те показали ефективност срещу вируса.

Независимо от това, изследователите не препоръчват използването на спирт, тъй като той разрушава и самия материал, от който е направена маската. След две обработки респираторната маска ставала негодна за нормално използване, показали експериментите. Ултравиолетовото облъчване и сухото нагряване, пък увреждали материала на маската след три обработки, така че потенциално, тя би могла да се ползва повторно само два пъти. Парите на водородния пероксид се оказали най-ефективният метод за стерилизация – така обработени маските са потенциално годни за повторно ползване три пъти. При това, с този метод, маската се обеззаразява за около 10 минути, докато за обработката й с ултравиолетово облъчване или чрез сухо нагряване отива поне час, отбелязват още изследователите.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес