Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предстои референдум за разделянето на Калифорния на три щата

13 април 2018, 07:37 часа • 5108 прочитания

Предложението на американския милиардер Тим Дрейпър за разделяне на Калифорния на три отделни щата спечели достатъчно обществена подкрепа и ще бъде подложено на референдум през ноември, успоредно с междинните избори в САЩ. Това обяви Дрейпър пред телевизия Fox News, цитиран от БГНЕС.

Според проекта на бизнесмена, Калифорния трябва да бъде разделена на северен, централен и южен щат. Централният трябва да включва окръзите Лос Анджелис, Вентура, Сан Луис Обиспо, Монтерей и Сан Бенито. Към южния отиват окръзите Ривърсайд, Сан Бернардино, Сан Диего, Империал, Керн, Кингс, Фресно, Тулари, Иньо, Мадейра и Моно. Останалите 40 области се предлага да бъдат включени в северния щат.

Дрейпър безуспешно издигаше такава инициатива през 2014 г. и 2016 г. Тази година петицията му бе подписана от около 600 000 души, а за провеждане на плебисцит по всяко предложение в Калифорния трябва да се съберат 365 880 подписа. Заявката за организиране на референдум за разделянето на щата ще бъде представена на местната избирателна комисия следващата седмица.

Милиардерът смята, че неговата инициатива ще позволи на жителите на Калифорния да издигнат представителността на органите на властта на най-големия американски щат.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес