Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на Конгреса на САЩ: Стрелбата във Флорида не е повод да се отнема правото на оръжие

15 февруари 2018, 19:37 часа • 1220 прочитания

Председателят на Конгреса на САЩ Пол Райън (Републиканска партия, Уисконсин) предупреди, че разговорите относно смъртоносната стрелба в щата Флорида не трябва да се насочват към отнемане на правото на гражданите да притежават огнестрелно оръжие, пише The HIll.

„В момента има повече въпроси, отколкото отговори“, заяви Райън.

„Не смятам, че разговорът трябва да се насочва към отнемането на правата на гражданите. Очевидно е, че става именно така. В момента трябва да си поемем дъх и да съберем фактите“, допълни той, цитиран от Фокус.

Райън направи тези коментари по време на интервю за радиото по-малко от 24 часа, след като 19-годишен стрелец уби 17 души в гимназия в щата Флорида.

Председателят на Конгреса заяви, че стрелбата е „ужасна“, но и че конгресмените трябва да изчакат появата на повече факти относно мотивите и миналото криминално поведение на извършителя.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ са в траур след масовото убийство във Флорида и ще посети местопрестъплението в гимназия, където бяха застреляни 17 души.

„Скъпи сънародници, днес говоря на нация, която скърби”, каза държавният глава в предавано по телевизията обръщение след масовото убийство в американско училище. Той нарече престъплението проява на „чудовищно насилие, омраза и зло”, предаде БГНЕС.

В обръщението си Тръмп не спомена огнестрелни оръжия или темата за контрола върху оръжията, но обеща „да се заеме с трудния въпрос за душевното здраве”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес