Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прецизни бомби и нова система Patriot: Байдън обяви какво влиза в огромния пакет за Украйна

26 септември 2024, 14:06 часа • 2670 прочитания

Белият дом обяви официално, че САЩ отпускат пакет на стойност 7,9 милиарда долара за оръжейна помощ за Украйна: Ново оръжие за милиарди от САЩ за Украйна, Полша отвърна на ядрената заплаха на Путин (ОБЗОР - ВИДЕО).

По-голямата от пакета, който е разделен на две, е за 5,6 млрд. долара и по него ще текат по-бързи доставки, тъй като ще се вземат директно от запасите на Пентагона чрез президентските правомощия за чуждестранна подкрепа. Един от големите акценти в помощта е допълнителна система за противовъздушна отбрана Patriot ("Пейтриът").

"Горд съм да приветствам президента Зеленски отново в Белия дом днес", заяви американският президент Джо Байдън. "В продължение на почти три години САЩ мобилизираха целия свят, за да подкрепят народа на Украйна, който защитава свободата си от руската агресия, и основен приоритет на моята администрация беше да предостави на Украйна подкрепата, от която се нуждае, за да победи. През това време Украйна спечели битката за Киев, възвърна си повече от половината от територията, която Русия завзе в началото на войната, и запази своя суверенитет и независимост. Но има още много работа за вършене. Ето защо днес обявявам увеличаване на помощта за сигурността на Украйна и серия от допълнителни действия, които да помогнат на Украйна да спечели тази война", гласи официалното му съобщение.

Още: Зеленски благодари на САЩ за 8-те милиарда: "Ще ги използваме за победата"

Двата пакета

Байдън е наредил на Министерството на отбраната да отпусне всички останали средства до края на мандата му за Киев. Така ще се разпределят оставащите пари по Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна до края на тази година. "Също така съм разрешил 5,5 млрд. долара от президентските правомощия за изтегляне на средства, за да се гарантира, че тези правомощия няма да изтекат, така че моята администрация да може да използва напълно финансирането, отпуснато от Конгреса, за да подкрепи изтеглянето на американското оборудване за Украйна и след това да попълни американските запаси", обясни Джо Байдън.

Снимка: Facebook.com/Володимир Зеленски

Министерството на отбраната обявява отделно 2,4 млрд. долара помощ за сигурност по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която ще осигури на Киев допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни летателни системи и боеприпаси „въздух-земя“, както и ще укрепи отбранителната индустриална база: Речно-сторено: САЩ даде ракети за F-16 на Украйна. Тръмп нападна Зеленски, че не искал мир.

Какви оръжия ще получи Украйна?

"За да се повишат способностите на Украйна за нанасяне на удари на далечни разстояния, реших да предоставя на Украйна боеприпаси с голям обсег на действие JSOW", обяви американският президент.

JSOW е бомба с прецизно насочване, създадена в резултат на съвместното начинание на военноморските и военновъздушните сили на САЩ за внедряване на стандартизирано прецизно управляемо оръжие със среден обсег на действие, предназначено най-вече за поразяване на отбранявани цели извън обсега на стандартната противовъздушна отбрана. Предвидено е тя да се използва срещу цели като паркирани самолети, камиони, бронетранспортьори (БТР) и ракетни площадки.

Още: Белият дом не е впечатлен от плана на Зеленски за победа

Наредил е също така на Пентагона да ремонтира и предостави на Киев допълнителна батарея за противовъздушна отбрана Patriot и ракети за нея. "Това се основава на решението ми от по-рано тази година да пренасоча износа на американска противовъздушна отбрана към Украйна, което ще осигури на Украйна стотици допълнителни ракети Patriot и AMRAAM през следващата година и ще помогне на Украйна да защити своите градове и населението си", обяви президентът на Щатите.

"За да изградим капацитета на украинските военновъздушни сили, наредих на Министерството на отбраната да разшири обучението на украинските пилоти на F-16, включително като подкрепи обучението на още 18 пилоти през следващата година", допълни още той.

Още: Великобритания: Почти изчерпахме оръжейните си запаси след 2 г. и половина война в Украйна

Удар по Русия

За да противодействат на избягването на руските санкции и прането на пари, от Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Сикрет сървис на САЩ са предприели днес действия за разбиване на глобална мрежа за криптовалути в координация с международни партньори, става ясно от съобщението на Белия дом.

"Съединените щати ще продължат да увеличават разходите на Русия за войната ѝ в Украйна и да лишават руската отбранителна индустриална база от ресурси. Следващия месец ще свикам среща на ниво лидери на Контактната група за отбрана на Украйна в Германия, за да координираме усилията на повече от 50-те държави, които подкрепят Украйна в защитата ѝ срещу руската агресия. Чрез тези действия посланието ми е ясно: САЩ ще предоставят на Украйна подкрепата, от която тя се нуждае, за да спечели тази война", обяви Джо Байдън.

Още: Оръжието за Украйна ще се отрази на Запада в Близкия изток: Путин готви ракети за хутите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес