Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредни страшни числа по отношение на нарковойната в Мексико

03 декември 2019, 08:22 часа • 3955 прочитания

Поне 21 души са били убити в мексиканския щат Коауила, след сблъсъци между наркотрафиканти и полицията, информира Reuters.

Властите обявиха, че са били елиминирани 14 престъпници, но има жертви и сред полицаите, както и цивилни, уточнява БГНЕС.

Сблъсъците в малкия град Вила Унион, недалеч от границата със САЩ, припомниха за намеренията на американския президент Доналд Тръмп да обяви мексиканските картели за терористични организации. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че е невъзможна всякаква външна намеса в борбата с наркотрафикантите.

Миналата година убийствата в Мексико достигнаха рекордно високи нива. Данните от тази година сочат, че ще бъде поставен нов негативен рекорд.

Изказванията на Доналд Тръмп предизвикаха притеснения, че американците могат едностранно да решат да провеждат операции срещу картелите. Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар ще посети Мексико следващата седмица, като се очаква да обсъжда със съседите сътрудничеството в сферата на сигурността.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес