Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарите в Южна Калифорния са почти овладени

13 октомври 2019, 19:25 часа • 1744 прочитания

Пожарите, бушуващи в южната част на Калифорния, показват признаци на забавяне, като пожарникари са овладели почти половината от най-голямото огнище, съобщава АФП. Огънят, който се разгоря бързо в долината Сан Фернандо край Лос Анджелис, е най-големият от няколкото подобни стихии в Южна Калифорния.

Пожарът Садълридж в неделя сутринта е бил овладян на около 40 процента, съобщиха от местната пожарна служба. Той е изпепелил около 8 000 акра площ на около 32 километра северно от центъра на американския мегаполис. Вдигната е забраната за евакуация и около 100 000 души,които напуснаха домовете си могат да се завърнат в следващите часове.

Захлаждането на времето и намаляването на ветровете помогнана огнеборците. Стихията взе жертва – мъж, на около 50-годишна възраст, който получил сърдечен удар докато се опитвал да спаси дома си от пламъците. Пожарът избухна в четвъртък вечер и бързо излезе от контрол край градчето Силмар – основно заради ниската влажност и поривите на вятъра известни като ветровете Санта Ана.

Около 1000 пожарникари, подпомагани от хеликоптери за гасене на пожарите и самолети, изпускащи специални химикали срещу пожарите, се борят от няколко дни с пламъците, които затворите основни магистрали в района. Не работеше метрото, затворени бяха училища и обществени и бизнес учреждения.

Пламъците изпепелиха до основи 76 къщи и убиха 89-годишна жена, която не успяла да се евакуира навреме, пише БГНЕС.

Пламъците в южната част на Калифорния избухнаха в момент, в който най-голямата електроразпределителна компания „Пасифик газ енд иликтрик“, спря тока като превантивна мярка срещу огъня и остави около 2 милиона души в северната част на щата на тъмно. Целта беше да се предотврати избухването на пожари, предизвикани от искри от скъсани от вятъра далекопроводни жици. 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес