Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подкрепящи Тръмп тръгнаха да строят частна стена, а папата заклейми оградата с Мексико

29 май 2019, 07:37 часа • 4243 прочитания

Поддръжници на Тръмп започнаха строежа на първата финансирана с лични дарения гранична стена между САЩ и Мексико след кампания за финансиране в социалните медии, предаде БГНЕС.

Военният ветеран Брайън Колфаж публикува снимка от строежа на стоманената ограда в щата Ню Мексико. Той каза, че стената ще се построи с дарения в размер на повече от 22 млн. долара. Сумата е набрана чрез онлайн кампания през миналата година.

Събирането на средства стартира, след когато Конгресът на САЩ отхвърли финансирането за изграждане на гранична стена между САЩ и Мексико – едно от предизборните обещания на президента Доналд Тръмп.

Колфаж е ветеран от американските ВВС. "Ние правим история! Това е първата държавна гранична стена, финансирана от доброволни дарения!“ написа Колфаж в Twitter.

Стената се изгражда чрез неговата нестопанска организация WeBuildtheWall, която беше създадена след организирането на кампанията GoFundMe през декември миналата година под мотото "Хората ще финансират стената". Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън е председател на консултативния съвет на фондацията WeBuildtheWall.

Междувременно, папа Франсиск заяви, че лично би казал на американския президент Доналд Тръмп, че идеята за изграждане на стена между САЩ и Мексико е заблуда.

"Вече знаем за една /стена/ в Берлин, която ни донесе толкова главоболия и толкова много страдания ... Разделянето на децата от родителите им е срещу естествените права на хората ... Това е жестоко. Това е една от най-големите жестокости. Какво защитаваме? Територия, икономика на страната или кой знае какво?", заяви папата в интервю, публикувано в уебсайта на Ватикана.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес