Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина нобеловият лауреат Ферид Мурад

06 септември 2023, 13:24 часа • 2361 прочитания

Ферид Мурад, Нобелов лауреат с албански произход, почина на 87-годишна възраст. Живял е и работил в САЩ и е преподавал в най-известните университети в Америка и извън нея. През 1998 г., заедно с двама колеги, той получава Нобелова награда за физиология/медицина за открития относно ролята на азотния оксид в сърдечно-съдовата система.

Доктор Ферид Мурад е роден през 1936 г. в американския щат Индиана като дете на емигранта от село Лакавица (днешна Северна Македония - бел.ред.), Гостивар Джабир Мурад Еджупи и Хенриета Жозефин Боуман, американка. Неговите изследвания са насочени към ефекта на нитроглицерина върху човешкото тяло. Той е работил по тази тема от години с Робърт Фърчгот и Луис Игнаро.

Тримата заедно получават Нобелова награда през 1998 г. В началото на 70-те години на миналия век Ферид Мурад започва да изследва значението на азотния оксид в сърдечно-съдовата система и открива, че той играе съществена роля за отпускането на кръвоносните съдове и подобряването на кръвообращението.

ОЩЕ: Отиде си нобелистът Джон Гудинаф

Откритието е патентовано през 1996 г., одобрено за употреба при еректилна дисфункция от Администрацията по храните и лекарствата на 27 март 1998 г. Това го прави първото хапче за лечение на еректилна дисфункция в Съединените щати и е пуснато незабавно през 1998 г.

Мурад е удостоен със званието „Почетен доктор“ от много университети и престижни международни образователни и научни институции. Носител е и на званието „доктор хонорис кауза“ от Университета за Югоизточна Европа в Тетово.

По време на награждаването самият Мурад каза, че баща му е от гостиварско село и че е емигрирал в Америка в началото на 1900 г.

Нобеловият лауреат Мурад посети Гостивар за трети път преди 5 години, след като за първи път дойде в родния град на баща си преди две десетилетия и се срещна с най-близките му роднини. Вторият път дойде, когато болницата в Гостивар беше кръстена на него в негова чест.

Ферид Мурад преди това е обявен за почетен професор в университета „Майка Тереза“ и доктор на науките. Такова признание получи и университетът в Тетово. В община Чаир в Скопие улица носи неговото име.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес