Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина конгресменът, разследвал убийството на Джон Кенеди

26 август 2015, 11:31 часа • 5599 прочитания

След 15 мандата като конгресмен на 90 г. почина Луис Стоукс, който през цялата си политическа кариера имаше отговорността да се справя с трудни задачи, съобщи в. "Индипендънт".През 1968 г. той беше избран като първия чернокож конгресмен от Охайо. Година по-късно брат му Карл стана първият чернокож кмет на Кливлънд.

Стоукс е бил начело на комисията на Камарата на представителите, която имаше за задача да разследва убийството на президента Джон Кенеди, а след това и гибелта на Мартин Лутър Кинг в края на 70-те години на миналия век. Заключенията му и по двата случая бяха, че "вероятно" става дума за заговор. По-късно той оглави и комисията, разследвала аферата "Иран-пари-контри", където привлече вниманието с тежките разпити, на които беше подложен подполковник Оливър Норт.

Стоукс беше един от председателите на комисията по разузнаването в камарата по време на студената война. Неговото обществено поведение винаги е било оценявано като търпеливо и аналитично, но колегите му го познават и като твърд, принципен и опитен политик. Той беше един от едва деветимата чернокожи законодатели в 435-местната Камара на представителите, когато положи клетва през 1969 г. и никога не забрави корените си като дете от бедно семейство и пра-правнук на роби. Служил е в армията от 1943 до 1946 г. във военна част само от чернокожи и твърдеше, че тогава за първи път е изпитал расизма на собствения си гръб.

Неговата битка срещу расизма белязала целия му живот. През 1991 г. полицай в Кепитъл хил пренебрегнал валиден пропуск за паркиране на Стоукс и отказал да пусне конгресмена да отиде до сградата, където работи, защото отказал да повярва, че чернокож може да е конгресмен. През 1992 г. Стоукс участва в надпреварата за кандидат-президент на Демократичната партия срещу Бил Клинтън.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес