Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът: Русия носи отговорност за зверствата на Асад

15 март 2018, 21:45 часа • 3571 прочитания

Русия е "съучастник" в жестокостите, извършени от сирийския президент Башар Асад, поради "умишления" избор да наруши условията за прекратяване на огъня в обсадения Източна Гута, заявиха от Пентагона.

Правителството на Сирия си възвърна контрола върху половината от свиващия се като площ бунтовнически анклав с въздушни удари, които убиха десетки в сряда в нарушение на призивите на ООН за прекратяване на насилието.

"Русия е морален съучастник и носи отговорност за зверствата на Асад", заяви говорителят на Пентагона Дейна Уайт пред репортери, цитиран от БГНЕС.

"Настояваме Русия да принуди режима на Асад да спре да убива невинни сирийци и да позволи така нужната помощ да достигне до хората в източната част на Гута и други отдалечени райони. Подкрепяме нашите дипломати в усилията им да разрешат конфликта с подкрепяния от ООН Женевски процес."

15-те членове на Съвета за сигурност на ООН - в това число и Съединените щати - единодушно приеха резолюция миналия месец и поискаха едномесечно прекратяване на огъня. Но това не беше приложено.

Подкрепяната от Русия сирийска армия и съюзните й милиции започнаха свирепа бомбена кампания на 18 февруари срещу Източна Гута – последната бунтовническа крепост край Дамаск – и седмица по-късно започнаха наземна офанзива. В четвъртък руският външен министър Сергей Лавров, който подкрепяше резолюцията на ООН, призна, че Москва помага на сирийската армия в офанзивата й срещу джихадистите.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес