Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът публикува първа снимка на F-35 с оръжие за война с Китай

26 септември 2024, 07:50 часа • 1416 прочитания

Пентагонът за първи път показа снимка на стелт изтребителя F-35, носещ противокорабни ракети с голям обсег AGM-158C (LRASM). Снимката е публикувана от Министерството на отбраната на САЩ на 24 септември. Тя показва изпитателен полет на F-35 Lightning II с двойка LRASM под крилата, осъществен от военновъздушната база „Патексън Ривър“, щата Мериленд, на 10 септември.

Противокорабната ракета въздух – земя с голям обсег, която е производна на AGM-158 Joint-Surface Standoff Missile (JASSM), ще осигури на F-35 способността да води бойни действия срещу наземни цели, което, както подчертават от изданието The War Zone, ще бъде особено важно в потенциален конфликт с Китай в Тихия океан.

Безпокойство в Гърция: Поднови ли САЩ преговорите за F-35 с Турция?

U.S. Navy / Dane Wiedmann

LRASM – подобно на JASSM – не може да се носи вътрешно от нито един вариант на F-35. Външното носене има неблагоприятен ефект върху "невидимостта" (стелт) на самолета, но това се счита за разумна цена, която трябва да се плати за възможностите на оръжията за прецизна атака на далечни разстояния и неговите собствени характеристики с ниска видимост, които го правят много жизнеспособен.

Както вече е известно, LRASM използва инерционна навигационна система (INS) за насочване и внимателно планиране на маршрута, за да го отведе в близост до целта. По пътя си дотам оръжието използва силно адаптивната си способност за маршрутизиране, което му позволява автоматично да променя курса в отговор на „изскачащи“ заплахи за противовъздушна отбрана. Тези заплахи от своя страна се откриват с помощта на вградения пакет за мерки за електронна поддръжка (ESM) на LRASM. Други актуализации на заплахи се предоставят чрез данни от външни източници, което може да позволи LRASM да работят съвместно за координирани удари.

Румъния ще сключи сделка със САЩ за F-35 през есента

По-ранно изображение на вариант на F-35 с чифт ракети AGM-158C LRASM под крилата / Lockheed Martin

След като ракетата пристигне в целевата зона, тя активира инфрачервен търсач (IIR) за крайната фаза на полета. Търсачът класифицира целите автономно, като използва предварително програмирани параметри, които се съхраняват в неговата база данни с цели. Усъвършенстваният търсач също така гарантира, че ракетата ще порази кораба в най-уязвимата му точка. Тъй като търсачът е пасивен, той не може да бъде открит от вражески кораби и не може да му се противодейства с радиочестотно заглушаване.

По-рано имаше планове LRASM да има способността да поразява и наземни цели, но флотът по-рано тази година обяви, че се е отказал от тях.

Предвиждат се обаче допълнителни подобрения на LRASM. Версията AGM-158C-3 – която някога е имала възможност за наземна атака – ще включва нов софтуер, подобрена връзка за данни отвъд линията на видимост и подобрена жизнеспособност. Важно е, че той също ще има обсег в съответствие с този на AGM-158B JASSM-ER – според съобщенията в района на 600 мили (965 км). Това се сравнява с обхват между 200 и 300 мили (321 – 482 км) за базовите JASSM и LRASM, въз основа на публично достъпна информация.

AGM-158C противокорабна ракета с голям обсег (LRASM) в полет / USAF

Докато LRASM не получи разрешение за пренос от F-35, единственият самолет, способен да използва варианти на ракетата, е F/A-18E/F Super Hornet на ВМС. Усилията за интегриране са насочени и към други платформи на ВМС, включително морски патрулни самолети P-8A Poseidon. Бомбардировачите B-1B на военновъздушните сили също могат да изстрелват LRASM.

LRASM ще осигури значително предимство на F-35, който в момента няма специална противокорабна ракета – поне до пълното интегриране на проектираната от Норвегия Joint Strike Missile (JSM), която може да се носи вътрешно.

Заслужава да се отбележи, че AGM-158C-3 първоначално е разработена по програмата OASuW Inc 2, която оттогава е еволюирала в Hypersonic Air-Launched Offensive Anti-Surface Warfare missile, или HALO.

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

По-рано тази година беше планирано HALO да достигне първоначална оперативна способност през 2029 година. Въпреки че първо ще бъде интегрирана в F/A-18E/F, вероятно впоследствие ще бъде добавена към F-35.

По-рано тази година беше планирано HALO да достигне първоначална оперативна способност през 2029 година. Въпреки че първо ще бъде интегрирана в F/A-18E/F, вероятно впоследствие ще бъде добавена към F-35.

Настоящите усилия за интегриране на базовия LRASM на F-35 отразяват фокуса на Пентагона върху придобиването на нови и подобрени противокорабни способности. С поглед върху бъдещите непредвидени ситуации в Индо-Тихоокеанския регион, в момента се наблюдава значителен интерес към разработването и въвеждането на нови наземни ракетни системи земя – земя с противокорабни способности, както и изстрелвани от въздуха оръжия като LRASM.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес