Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът направи оптимистично изявление за обучението на украински пилоти

25 май 2023, 16:35 часа • 1763 прочитания

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи, че през следващите седмици ще започне обучението на украинските пилоти на четвърто поколение бойни самолети западно производство.

Шефът на Пентагона направи изявлението в началото на заседанието на Контактната група по отбраната на Украйна (т.нар. "Рамщайн-12"), което се провежда онлайн.

"Миналата седмица президентът Байдън обяви, че САЩ ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на самолети от четвърто поколение, включително изтребители F-16. Надяваме се, че тези учения ще започнат през следващите седмици", каза Остин, цитиран от УНИАН.

Министърът на отбраната на САЩ добави, че това ще укрепи и засили допълнително способностите на ВВС на Украйна в дългосрочен план, както и ще допълни краткосрочните и средносрочните споразумения за сигурност.

"Тези нови съвместни усилия изпращат силно послание за нашето единство и дългосрочния ни ангажимент към самозащитата на Украйна. И отново показват съвместната ни решимост да гарантираме, че суверенна и защитена Украйна може да възпре всяка бъдеща агресия и да се защити от бъдещи нападения", отбеляза той.

Дълго време на Украйна беше отказвана доставката на модерни изтребители F-16. Този месец президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Щатите искат да започнат да обучават пилотите на въоръжените сили на такива самолети. Той каза, че Вашингтон няма да спира съюзниците, които искат да пратят директно F-16 на Киев, но САЩ все още не са поели такъв ангажимент.

ОЩЕ: САЩ дадоха сигнал, че няма да спрат съюзниците да дадат F-16 на Украйна

Според американския президент Володимир Зеленски е обещал, че тези изтребители няма да бъдат използвани за нападения на територията на Русия.

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел заяви, че обучението на украински пилоти на изтребители F-16 вече е започнало в няколко държави - по-специално в Полша. Великобритания и Нидерландия пък сформираха "международна коалиция F-16" за доставка на бойни самолети за Киев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес