Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът: 10 000 севернокорейци се подготвят в Русия

28 октомври 2024, 18:40 часа • 877 прочитания

Пентагонът съобщи, че Северна Корея е изпратила около 10 000 военнослужещи за обучение в Русия. Това е повече от 3 пъти от предишната оценка, направена от институцията, предаде АФП.

„Смятаме, че Северна Корея е изпратила общо около 10 000 войници за обучение в Източна Русия, които вероятно ще увеличат руските сили край Украйна през следващите няколко седмици“, заяви заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

„Част от тези войници вече са се придвижили по-близо до Украйна и ние сме все по-загрижени, че Русия възнамерява да използва тези войници в бойни действия или да подкрепи бойни операции срещу украинските сили в руската Курска област“, каза Сингх.

Още: Фон дер Лайен: Разполагането на севернокорейски войски в Украйна застрашава световния мир

„Броят на севернокорейските войници в Русия може да нарасне още повече, тъй като отчаянието на Путин продължава да се увеличава“, добави говорителят.

На 23 октомври говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби определи броя на севернокорейските военнослужещи в Русия на повече от 3000 души. Той предупреди, че те ще се превърнат в „легитимни военни цели“, ако се бият срещу Украйна.

На 28 октомври ръководителят на НАТО Марк Рюте разкритикува разполагането на севернокорейски войски в подкрепа на войната на Русия в Украйна.

Експерти твърдят, че в замяна на войските Северна Корея вероятно цели да придобие военни технологии - от сателити за наблюдение до подводници, както и евентуални гаранции за сигурност от страна на Москва.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес