Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск поиска толерантност от САЩ към имигрантите

25 септември 2015, 07:55 часа • 4792 прочитания

За първи път главата на Римокатолическата църква говори пред Американския Конгрес. Папа Франциск се обърна към законодателите в САЩ и в продължение на 50 минути засегна важни световни теми.

Папата призова за активни мерки от страна на водещата световна сила във връзка с климатичните проблеми, имиграцията, бедността и смъртното наказание в САЩ и отправи към Съединените щати предизвикателство да надмогнат различията и да преоткрият собствените си идеали, пише Тhe Guardian, цитиран от "Фокус". Папа Франциск помоли Конгреса да отхвърли ксенофобията и да приеме сърдечно имигрантите. „Ние, народите на този континент, не се страхуваме от чужденци, защото повечето от нас някога са били чужденци“, каза папата.

Папата изложи смелата си визия за една по-състрадателна Америка, която може да използва силата и богатството си, за да излекува „отворените рани“ на планетата, разкъсвана от омраза, замърсяване и неравенство – драматичен призив в контекста на поляризираните и ксенофобски кампании на американските кандидати за президентския пост.

Петдесетминутната реч на папата направи сериозно впечатление, а на нея присъстваха посланици и съдии от Върховния съд на САЩ, сенатори и влиятелни личности от Камарата на представителите - нещо, което рядко се случва дори по време на речите на американските президенти.

Папа Франциск изказа съболезнования на всички мюсюлмани във връзка с трагедията в долината Мина край свещения за мюсюлманите град Мека, жертва на която станаха най-малко 700 души, предава Reuters. По време на вечерната служба в католическия храм в Ню Йорк „Свети Патрик“, папата изрази „чувство на сплотеност пред лицето на трагедията в Мека“. „В момента на молитва аз се присъединявам към вас в обръщение към Бога, всемогъщия и всемилостивия“, заяви Франциск.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес