Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палестина ще поиска от ООН да спре мирния план на Тръмп за Близкия изток

05 февруари 2020, 06:50 часа • 1264 прочитания

Палестина ще внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция, осъждаща "плана за мир" в Близкия изток, представен от президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви палестинският пратеник в организацията Рияд Мансур.

"В резултат на тясно сътрудничество с нашите колеги от делегацията на Тунис беше разработен документ, който беше разпространен днес сред членовете на Съвета за сигурност. Надяваме се до четвъртък или петък да приключим преговорите по текста, за да представим чист проект в понеделник и той да бъде гласуван във вторник", каза Мансур по време на сесията на Комитета на ООН за упражняване на неотменните права на палестинския народ, предаде БГНЕС.

Той насърчи страните от ООН да подкрепят проекта за резолюция. "Ние ще работим за подготовката на проект за резолюция и в същото време ще потърсим възможно най-широката подкрепа в Съвета за сигурност. Знаем, че предложението ще бъде блокирано чрез вето. Но искаме да покажем, че цялата международна общност изразява обща позиция, която всички ние подкрепяме и изразяваме заедно с генералния секретар на ООН", заяви Мансур.

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че ООН поема ангажимента да подкрепя палестинците и израелците при разрешаването на конфликта въз основа на резолюциите на организацията, международното право и двустранните споразумения, както и визията, която предполага съществуването на две държави - Израел и Палестина, които съществуват в съседство в рамките на признатите граници, съществували преди 1967 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес