Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остри критики в интернет за статия във Financial times за "Шарли ебдо"

08 януари 2015, 07:37 часа • 22912 прочитания

Статия на журналист от Financial times, в която той определя редакционната политика на френското сатирично издание Charlie hebdo като "глупава" и "безотговорна", бе редактирана и тонът й - смекчен, след многобройни критики в интернет.

В статията, която бе пусната онлайн в интернет изданието на Financial times, журналистът Тони Барбър, който е главен редактор на европейския клон на Financial times, писа "Франция е страната на Волтер, но много често в Charlie hebdo надделяваше редационната безотговорност".

"Не става въпрос по никакъв начин да бъдат оправдани убийците, които трябва да бъдат заловени и наказани, нито да се внушава,че свободата на словото не бива да се прилага по отношение на сатиричното представяне на религията", пише той. "По-скоро въпросът е да се каже, че би било добре да се проявява здрав разум в публикации като тези на Charlie hebdo или на датското издание "Юландс постен", които твърдят, че са спечелили победа за свободата, провокирайки мюсюлманите, а всъщност са само глупави".

Датският вестник "Юландс постен" публикува през 2005 г. карикатури на пророка Мохамед, предизвиквайки остри реакции и демонстрации в много мюсюлмански страни. Статията във ФТ предизвика критични и остри коментари в интернет и мнозина в социалните мрежи го призоваха да напусне поста си. Малко по-късно на сайта на ФТ се появи редактирана и актуализирана версия на статията.

Авторитетният икономически ежедневник в редакционната си статия защитава безрезервно Charlie hebdo и свободата на словото. "Кървавото нападение може да предизвика само най-дълбоко отвращение", пише изданието. Самият Барбър не бе открит за коментар. "Статията е актуализирана и това е част от редакционния процес", каза от Ню Йорк представителката на Financial times Дарси Келър.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес