Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основен производител на диаманти сериозно повиши цената им

18 януари 2021, 23:30 часа • 4342 прочитания

Един от най-големите световни производители на диаманти De Beers осъществи най-сериозното за последните 10 години увеличение на цените на продукцията си.

По информация на агенция Блумбърг, която се позова на собствен източник в деловите среди, цените на необработените диаманти по време на първата търговска сесия на De Beers е увеличена с 5 %. Цените са увеличени на първо място за камъни с маса 1 карат и повече, съобщава БГНЕС. 

Според агенцията, тази стъпка се дължи на по-голямото от очакваното търсене на диаманти на световния пазар. В началото на пандемията обемът в добив на диаманти на De Beers падна рязко заради затварянето на шахти в южната част на Африка. В резултат на това на основните пазари – Китай и САЩ, имаше недостиг от скъпоценните камъни.

От 2013 г. продажбата на необработени диаманти на De Beers се извършва в Габороне, Ботсвана. Всяка година се провеждат средно по 10 търговски сесии, на която се кани група упълномощени търговци на едро – около 80 на брой. Контролният пакет от 85% от акциите е собственост на минната корпорация Anglo American.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес