Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Определиха трите главни външнополитически заплахи за САЩ през 2023 г.

05 януари 2023, 09:38 часа • 2075 прочитания

Три основни външнополитически заплахи за САЩ през тази 2023 г. определи в статия за „The Hill“ Пол Старс, директор на Центъра за превантивни действия към Съвета за външна политика на Съединените щати.

На първо място в списъка е рискът от сблъсък между САЩ и Русия или Китай, а може би и между двете сили едновременно. "Тази заплаха засенчва използването на оръжия за масово унищожение срещу САЩ", казва Старс.

На второ място в списъка на заплахите се нареждат едновременно пет региона, чието положение потенциално може да доведе до използване на ядрено оръжие. "Подновяване на конфликта на Корейския полуостров, сблъсък между Израел и Иран, война между Индия и Пакистан, конфронтация между САЩ и Китай в Южнокитайско море и гранични сблъсъци между Китай и Индия", се казва в статията.

Списъкът се допълва от заплахата от разпространение на ядрени оръжия и последиците от други фактори, като например изменението на климата. "Ефектите от изменението на климата и други екологични фактори, както се вижда в Сахел, Сомалия и Централна Америка, стават все по-важни", пише Старс.

ОЩЕ: Австралия купува HIMARS-и от САЩ

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес